Varje dag utsätts vi för hundratals mail, inlägg i sociala medier och reklambanners på de hemsidor vi besöker. Självklart vill vi tro gott om alla som skickar oss dessa mail, delar uppdateringar på Facebook eller reklamen som dyker upp på de sidor man regelbundet besöker, men som med så mycket annat så tjänar man i längden på att vara försiktig.
”Du har ett paket att hämta”
Att någon försöker utnyttja etablerade företag, som till exempel Posten, för att få tag på inloggningsuppgifter, för att kunna ladda ner infekterade filer till din dator och liknande är inget nytt. Dock har dessa mail genom åren blivit allt mer sofistikerade och svårare att genomskåda. Genom att använda företagens logotyper och bättre översättningstjänster lyckas man lura fler än tidigare. Man använder också mer riktade taktiker genom att skicka ut dessa mail rörande missade paketleveranser och liknande under perioder på året då många handlar mer via nätet, t.ex. jul, eller nu då många befinner sig hemma i självkarantän.
Det cirkulerar många olika varianter av bedrägeriförsök. Det gemensamma med nästan alla är att man aktivt måste klicka på något, t.ex. en länk där man tas till en sida som frågar efter inloggningsuppgifterna till ditt Microsoftkonto för att man ska komma åt filer någon delat med dig. Och i den stressiga värld vi ofta lever i är det lätt att bara klicka utan att först stanna upp och tänka efter om man verkligen väntar på filer, om det är rätt person som står som avsändare, om det är rimligt att Posten inte kunnat lämna paketet för att man inte var hemma och så vidare. De extra sekunderna av eftertänksamhet kan spara mycket huvudvärk.
Ett dåligt erbjudande
Ett annat ganska vanligt försök till bedrägeri idag är att man maskerar ett erbjudande som en faktura i hopp om att man inte läser all text ordentlig och bara betalar. Exempel på detta är vägassistanstjänster, företagskataloger med mera. Vi ser också exempel där företag tar över kunder från en annan aktör och bundlar den tjänst de hade innan med andra tjänster den nya leverantören erbjuder, något t.ex. Loopia gjorde när de tog över domänkunder från .SE.
Det senaste exemplet vi sett här är ett företag som kallar sig DNS Sweden där man, felaktigt, upplyser om att någon försöker registrera den domänadress man har med en annan toppdomän, t.ex. .nu, och att de kan låsa den åt dig på en period på tio år.
Enkla sätt att skydda sig
Det finns några enkla sätt att skydda sig mot de flesta bedrägeriförsök. Kontakta oss så pratar vi igenom dessa med er!